Úpravy nástroje Mapseries

Title: Úpravy nástroje Mapseries
Variant title:
  • Adjustments to Mapseries tool
Author: Pacek, Miloš
Source document: ProInflow. 2022, vol. 14, iss. 1-2, pp. [66]-77
Extent
[66]-77
  • ISSN
    1804-2406 (online)
Type: Article
Language
 

Notice: These citations are automatically created and might not follow citation rules properly.

Abstract(s)
Účel – Tento odborný článek představuje vylepšení nástroje Mapseries vyvíjeného pro práci se starými mapami v Moravské zemské knihovně v Brně. Popisovaný volně dostupný nástroj je primárně určený katalogizátorům vytvářejícím bibliografické záznamy listů rozsáhlých mapových děl. Poslední úpravy jeho katalogizační vrstvy dále napomáhají zefektivnit katalogizační proces.
Design/metodologie/přístup – V úvodu se tento odborný článek zabývá představením nástroje Mapseries a vyzdvihuje výhody plynoucí z jeho využití v katalogizačním procesu. Stěžejní část textu je pak věnována popisu pracovního postupu a využití tohoto nástroje z pohledu katalogizátora.
Výsledky – Popisovaný digitální a online přístupný nástroj představený v článku napomáhá uživatelům z řad katalogizátorů starých map zrychlit a standardizovat vytváření záznamů při zpracování mapových děl. Standardizace vytvářených záznamů napomáhá vyhledatelnosti jednotlivých listů, ale i celých mapových děl napříč paměťovými institucemi. Princip rozšířené prezentační vrstvy by mohl být v budoucnu využit i v digitální knihovně Kramerius. To dává předpoklad lepšímu vyhledávání digitalizovaných mapových listů a tím pádem usnadňuje přístup veřejnosti k obsahu mapových sbírek.
Originalita/hodnota – Článek navazuje na starší text věnovaný obecněji katalogizačním nástrojům vytvořeným v Moravské zemské knihovně. Zabývá se rozšířením a úpravami nástroje, ke kterým došlo v roce 2022 na základě katalogizační praxe a dalších zkušeností získaných při zpracování mapové sbírky, díky kterým nyní Mapseries lépe vyhovuje potřebám katalogizátorů.
Purpose – The paper presents an improved version of Mapseries – a tool developed to facilitate working with old maps in the Moravian Library. The tool is used mainly by cataloguers who are creating bibliographic records to individual sheets of extensive map series. The latest adjustments of the tool’s layer meant for cataloguers have made cataloguing more efficient.
Design/Methodology/Approach – The introduction presents Mapseries and points out how cataloguers can benefit from it. The main body then describes, step by step, how to use this tool from a cataloguer’s point of view.
Results – Mapseries is an online open-access tool which helps cataloguers standardise bibliographic records and enables them to work faster. Standardisation of bibliographic records is particularly important when working with map series; standardised metadata help find individual sheets in map series across various GLAM institutions. The layer developed for map presentation could be later used in the digital library Kramerius, which would greatly improve the search for digitised maps and thus give the public better and easier access to map collections.
Originality/Value – The paper draws on an older text, which was a more general description of cataloguing tools developed in the Moravian Library. This text presents the newest extension and adjustments made in 2022 based on the cataloguers’ needs and other experience gained when working with map collections.
Note
Studie byla publikována v rámci Institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj výzkumné organizace (DKRVO) – Moravská zemská knihovna v Brně.
References
[1] Dufka, J., Kozel, J. & Stachoň, Z. (2014). Mapseries [software]. Dostupné z: http://mapseries.mzk.cz

[2] Novotná, E. (2014). Certifikovaná metodika pro katalogizaci kartografických dokumentů podle RDA. Praha: Univerzita Karlova v Praze. Dostupné z: http://web.natur.cuni.cz/gis/temap/images/dokumenty/def_met_RDA_new_2014.pdf

[3] Stachoň, Z., Kozel, J. & Russnák, J. (2014). Certifikovaná metodika pro tvorbu metadat pro indexy mapových děl [online]. Brno: Masarykova univerzita. Dostupné z: https://mapy.geogr.muni.cz/img/Metodika_Indexy.pdf

[4] Pacek, M., Žabička, P. & Chodějovská E. (2020). Zpracování kartografických dokumentů: Metodika pro katalogizaci, digitalizaci a zpřístupnění mapových sbírek v paměťových institucích. Brno: Moravská zemská knihovna. Dostupné z: https://invenio.nusl.cz/record/454348

[5] Žabička, P. (2011). Metodika pro on-line zpřístupňování starých map a dalších grafických dokumentů pro paměťové instituce. Brno: Moravská zemská knihovna. Dostupné z: https://www.mzk.cz/sites/mzk.cz/files/metodika_pro_online_zpristupnovani_starych_map__1.pdf