Antisociální chování dospívajících a vztahy s vrstevníky: rád se s tebou podělím o ukradené cédéčko

Název: Antisociální chování dospívajících a vztahy s vrstevníky: rád se s tebou podělím o ukradené cédéčko
Variantní název:
  • Adolescents' antisocial behavior and peer relationships: I am pleased to share with you the stolen CD
Zdrojový dokument: Sborník prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. P, Řada psychologická. 2007, roč. 55, č. P11, s. [65]-72
Rozsah
[65]-72
  • ISSN
    1211-3522
Type: Článek
Jazyk
Licence: Neurčená licence
 

Upozornění: Tyto citace jsou generovány automaticky. Nemusí být zcela správně podle citačních pravidel.

Abstrakt(y)
Studie se zabývá vztahem mezi antisociálním chováním a vrstevnickými vztahy. Ve výzkumu byla použita data z mezinárodního projektu SAHA (The Social And Health Assessment), který byl v České republice proveden u národního souboru adolescentů z městských oblastí (N = 4.980) ve třech věkových kohortách (12, 14 a 16 let). V předkládaném příspěvku jsme se zaměřili na kohorty 121elých a 14letých (N = 3023). K identifikaci osob s různými formami problémového chování jsme provedli nehierarchickou shlukovou analýzu na položkách škály antisociálního chování. Výsledkem byla identifikace 4 typů osob s různou mírou a charakterem antisociálního chování. Osoby z jednotlivých shluků jsme pomocí jednorozměrné analýzy rozptylu porovnali z hlediska jejich důvěrných (přátelských) vztahů s vrstevníky a z hlediska kontaktů s delikventními vrstevníky. Zatímco styky s delikventními vrstevníky narůstají podle očekávání se vzrůstající mírou antisociálního chování dětí, jednotlivé typy se neliší v míře důvěrných vztahů s vrstevníky.
The study deals with relation between antisocial behavior in adolescence and peer relationships. The Social and Health Assessment (SAHA), a school survey, was administered to a nationwide sample of 4,980 adolescents in three age cohorts (12, 14, and 16 years) in Prague and 12 regional capitals of the Czech Republic. In present study we focus on cohorts of 12 and 14 years old adolescents (N = 3023). K-means cluster analysis on the items of Antisocial Behavior Scale was used to identify the main clusters of antisocial behavior. Four major clusters of children were identified. Subsequently, adolescents from different clusters were compared on the levels of their affiliation with delinquent peers and social involvement. Whereas the frequency of contacts with delinquent peers increases with the level of antisocial behavior, there are no differences between adolescents from the different clusters in their social involvement (quality and number of relationships with peers).